SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH

SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH - Hallo bundo Ahli Resepi, Pada sharing Resepi kali ini yang berjudul SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH, saya telah menyediakan Resepi lengkap dengan cara pembuatannya dari awal hingga akhir. mudah-mudahan isi postingan resepi yang saya tulis ini dapat bundo pahami. oke langsung saja, ini dia resepinya.

Nama : SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH
Judul Resepi : SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH

Baca juga resepi yang lain di bawah ini :


SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH

SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH
Bahan-bahannya:
Seikat petai - diambil isinya dan dibelah dua
Udang galah
6 sudu makan cili kisar
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dipotong kasar
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 biji bawang besar - dihiris halus
1 keping asam gelugor

Cara-caranya:

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar yang dihiris halus hingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan cili agak garing.
  3. Masukkan petai. Kacau sebentar.
  4. Masukkan santan, air dan asam gelugor. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan udang dan bawang besar yang dipotong kasar. 
  6. Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Masak hingga udang masak dan bawang layu.
  7. Tutup api dan hidangkan.





Demikianlah Artikel Tentang SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH

Sekian Resepi SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk bundo semua. baiklah, sekian postingan Resepi kali ini.

Bundo saat ini sedang membaca artikel SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH dan artikel ini url permalinknya adalah http://ahliresepi.blogspot.com/2013/06/sambal-tumis-petai-udang-galah.html Semoga artikel ini bisa bermanfaat.

0 Response to "SAMBAL TUMIS PETAI - UDANG GALAH"

Posting Komentar