APAM LABU

APAM LABU - Hallo bundo Ahli Resepi, Pada sharing Resepi kali ini yang berjudul APAM LABU, saya telah menyediakan Resepi lengkap dengan cara pembuatannya dari awal hingga akhir. mudah-mudahan isi postingan resepi yang saya tulis ini dapat bundo pahami. oke langsung saja, ini dia resepinya.

Nama : APAM LABU
Judul Resepi : APAM LABU

Baca juga resepi yang lain di bawah ini :


APAM LABU

APAM LABU
Bahan A:
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yis segera (mauripan)
1 sudu teh gula
3 sudu makan air suam

Bahan B:
240 gram labu kuning - direbus hingga empuk
150 gram gula
1 biji telur
150 ml santan pekat


Bahan C: (Diayak Bersama)
200 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Bahan D: (digaul rata dan dikukus sebentar)
Sesenduk kelapa parut (ambil putihnya sahaja)
Sedikit garam

Cara-caranya:

  1. Campur Bahan A di dalam mangkuk kecil. Kacau sebati dan biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
  2. Campur semua Bahan B di dalam blender. Kisar halus dan tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
  3. Masukkan Bahan C ke dalam mangkuk adunan sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. 
  4. Masukkan Bahan A ke dalam mangkuk adunan dan dikacau hingga rata. Tutup mangkuk adunan. Perapkan selama 1 jam. 
  5. Didihkan air kukusan. Balut tudung kukus.
  6. Tuang adunan apam ke dalam acuan atau loyang yang sudah dioles dengan sedikit minyak masak. 
  7. Kukus hingga masak.(selama 15 - 20 minit)
  8. Hidangkan bersama-sama kelapa parut tadi.




Demikianlah Artikel Tentang APAM LABU

Sekian Resepi APAM LABU, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk bundo semua. baiklah, sekian postingan Resepi kali ini.

Bundo saat ini sedang membaca artikel APAM LABU dan artikel ini url permalinknya adalah http://ahliresepi.blogspot.com/2014/12/apam-labu.html Semoga artikel ini bisa bermanfaat.

0 Response to "APAM LABU"

Posting Komentar