BIHUN TOMYAM

BIHUN TOMYAM - Hallo bundo Ahli Resepi, Pada sharing Resepi kali ini yang berjudul BIHUN TOMYAM, saya telah menyediakan Resepi lengkap dengan cara pembuatannya dari awal hingga akhir. mudah-mudahan isi postingan resepi yang saya tulis ini dapat bundo pahami. oke langsung saja, ini dia resepinya.

Nama : BIHUN TOMYAM
Judul Resepi : BIHUN TOMYAM

Baca juga resepi yang lain di bawah ini :


BIHUN TOMYAM

BIHUN TOMYAM
Bahan-Bahannya:
1/2 bungkus bihun - dicelur hingga lembut dan disejatkan.

Bahan untuk kuah tomyam:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
3 sudu makan pes tomyam
2 biji bawang besar - dipotong dadu
2 batang serai - dititik
1 inci lengkuas - dihiris nipis
1 biji karot - dipotong 1 inci dan dibelah dua
1 batang seleri - dihiris serong
2 biji tomato - dipotong dadu
5 biji cili api - dititk
3 cawan air
3 sudu makan nampla (sos ikan)
1 sudu teh garam
1 biji limau nipis
3 helai daun limau purut
2 pokok daun sup

Cara-caranya:

  1. Didihkan 3 cawan air.
  2. Masukkan bawang besar,serai dan lengkuas. Biarkan mendidih sebentar.
  3. Masukkan ayam dan karot. Biarkan hingga mendidih.
  4. Maukkan pes tomyam, nampla, garam dan sedikit serbuk perasa.
  5. Masukkan cili api, tomato, batang seleri, jus limau nipis dan daun limau purut. Biarkan sebentar.
  6. Akhir sekali masukkan daun sup.Kacau rata dan tutup api.
  7. Masukkan sedikit bihun ke dalam mangkuk dan masukkan kuah tomyam. 
  8. Hidangkan.




Demikianlah Artikel Tentang BIHUN TOMYAM

Sekian Resepi BIHUN TOMYAM, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk bundo semua. baiklah, sekian postingan Resepi kali ini.

Bundo saat ini sedang membaca artikel BIHUN TOMYAM dan artikel ini url permalinknya adalah https://ahliresepi.blogspot.com/2013/11/bihun-tomyam.html Semoga artikel ini bisa bermanfaat.

0 Response to "BIHUN TOMYAM"

Posting Komentar