APAM GULA HANGUS GEBU

APAM GULA HANGUS GEBU - Hallo bundo Ahli Resepi, Pada sharing Resepi kali ini yang berjudul APAM GULA HANGUS GEBU, saya telah menyediakan Resepi lengkap dengan cara pembuatannya dari awal hingga akhir. mudah-mudahan isi postingan resepi yang saya tulis ini dapat bundo pahami. oke langsung saja, ini dia resepinya.

Nama : APAM GULA HANGUS GEBU
Judul Resepi : APAM GULA HANGUS GEBU

Baca juga resepi yang lain di bawah ini :


APAM GULA HANGUS GEBU

APAM GULA HANGUS GEBU
Bahan-Bahannya:
1 1/2 cawan tepung gandum - diayak
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat - diayak sekali dengan tepung
2 sudu makan marjerin
2 sudu makan susu pekat manis
2 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air mendidih

Cara-caranya:

  1. Gula dimasak di atas api perlahan hingga cair dan berwarna keperangan.
  2. Masukkan air mendidih sedikit demi sedikit. (Berhati-hati kerana gula akan memercik apabila dimasukkan air). Kacau hingga gula larut di dalam air. Tutup api dan sejukkan.
  3. Didihkan air di dalam periuk kukus.
  4. Sementara itu, masukkan telur, marjerin dan susu pekat ke dalam mangkuk adunan. Putar hingga agak kembang. (Tak perlu kembang sangat.. Pukul lebih kurang 10 minit)/
  5. Masukkan gula hangus. Pukul sebati.
  6. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil dipukul. Pukul hingga sebati.
  7. Tuang adunan ke dalam acuan kertas yang diletakkan dalam bekas plastik. (Alaaa.. mangkuk agar2kecil  atau bekas kek kukus yg paling kecil yg orang selalu buat jual tu). Atau apa2 bekas lah... hahaha
  8. Kukus selama 15 minit dengan api sederhana besar.




Demikianlah Artikel Tentang APAM GULA HANGUS GEBU

Sekian Resepi APAM GULA HANGUS GEBU, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk bundo semua. baiklah, sekian postingan Resepi kali ini.

Bundo saat ini sedang membaca artikel APAM GULA HANGUS GEBU dan artikel ini url permalinknya adalah https://ahliresepi.blogspot.com/2015/09/apam-gula-hangus-gebu.html Semoga artikel ini bisa bermanfaat.

0 Response to "APAM GULA HANGUS GEBU"

Posting Komentar