CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG

CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG - Hallo bundo Ahli Resepi, Pada sharing Resepi kali ini yang berjudul CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG, saya telah menyediakan Resepi lengkap dengan cara pembuatannya dari awal hingga akhir. mudah-mudahan isi postingan resepi yang saya tulis ini dapat bundo pahami. oke langsung saja, ini dia resepinya.

Nama : CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG
Judul Resepi : CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG

Baca juga resepi yang lain di bawah ini :


CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG

CUCUR JAGUNG/JEMPUT-JEMPUT JAGUNG
Bahan-bahannya:
2 cawan biji jagung - dihiris dari empulurnya
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu teh garam
2 sudu makan gula
2 sudu makan cili kering kisar (pilihan)
1 biji telur
2 cawan air

Cara-caranya:

  1. Masukkan air, telur, garam, gula dan cili kisar ke dalam blender dan kisar hingga telur kembang.
  2. Masukkan jagung dan tepung ke dalam besen.
  3. Masukkan bahan kisar ke dalam besen yang mengandungi tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sebati dan dapat kepekatan yang sesuai. (Kalau terlalu pekat, boleh tambah sedikit air).
  4. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali.
  5. Jemputkan adunan tepung ke dalam kuali dan masak hingga kekuningan. 
  6. Ulang langkah 5 hingga adunan tepung habis.
  7. Hidangkan.




Demikianlah Artikel Tentang CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG

Sekian Resepi CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk bundo semua. baiklah, sekian postingan Resepi kali ini.

Bundo saat ini sedang membaca artikel CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG dan artikel ini url permalinknya adalah http://ahliresepi.blogspot.com/2013/03/cucur-jagung-jemput-jemput-jagung.html Semoga artikel ini bisa bermanfaat.

0 Response to "CUCUR JAGUNG/ JEMPUT-JEMPUT JAGUNG"

Posting Komentar