KARI IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG

KARI IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG - Hallo bundo Ahli Resepi, Pada sharing Resepi kali ini yang berjudul KARI IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG, saya telah menyediakan Resepi lengkap dengan cara pembuatannya dari awal hingga akhir. mudah-mudahan isi postingan resepi yang saya tulis ini dapat bundo pahami. oke langsung saja, ini dia resepinya.

Nama : KARI IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG
Judul Resepi : KARI IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG

Baca juga resepi yang lain di bawah ini :


KARI IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG

KARI IKAN TERMENUNG/ IKAN KEMBUNG
Bahan-bahannya:
10 ekor ikan termenung
2 peket kecil serbuk kari ikan - campur sedikit air untuk dijadikan paste
1/2 sudu makan asam jawa + 2 mangkuk air
3 pelepah daun kari
2 biji cili hijau - dipotong 1 inci
2 sudu teh halba campur
7 biji kacang bendi
2 biji tomato - dibelah 2
1 cawan santan

Bahan tumbuk/ hiris halus:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara-caranya:

  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan halba campur hingga bangkit bau.
  2. Masukkan paste kari, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa dan santan. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan ikan, garam dan sedikit perasa. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan kacang bendi dan tomato. Biarkan hingga kacang bendi empuk.
  6. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.




Demikianlah Artikel Tentang KARI IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG

Sekian Resepi KARI IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk bundo semua. baiklah, sekian postingan Resepi kali ini.

Bundo saat ini sedang membaca artikel KARI IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG dan artikel ini url permalinknya adalah http://ahliresepi.blogspot.com/2013/04/kari-ikan-termenungikan-kembung.html Semoga artikel ini bisa bermanfaat.

0 Response to "KARI IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG"

Posting Komentar