TOMYAM UDANG

TOMYAM UDANG - Hallo bundo Ahli Resepi, Pada sharing Resepi kali ini yang berjudul TOMYAM UDANG, saya telah menyediakan Resepi lengkap dengan cara pembuatannya dari awal hingga akhir. mudah-mudahan isi postingan resepi yang saya tulis ini dapat bundo pahami. oke langsung saja, ini dia resepinya.

Nama : TOMYAM UDANG
Judul Resepi : TOMYAM UDANG

Baca juga resepi yang lain di bawah ini :


TOMYAM UDANG

TOMYAM UDANG
Bahan-bahannya:
500 g udang saiz besar
Kobis bunga
1 batang karot
2 biji tomato - dipotong dadu
2 sudu makan paste tomyam
1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
3 helai daun limau purut - dibuang batang tengahnya
2 batang serai - dititik
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 inci lengkuas - dihiris nipis
2 pokok daun sup - dicincang
2 mangkuk air

Cara-caranya:

  1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan bawang besar, serai dan lengkuas. Biarkan mendidih.
  2. Masukkan paste tomyam dan karot. Biarkan mendidih.
  3. Masukkan kobis bunga dan daun limau purut. Biarkan mendidih lagi sekali. (Kalau nak pedas bolehlah dimasukkan cili padi yang dititik sahaja)
  4. Masukkan garam, serbuk perasa dan jus limau nipis. 
  5. Masukkan buah tomato dan daun sup. Kacau sebentar dan kuah mendidih.
  6. Tutup api. Baru masukkan udang. Kacau-kacau sebentar hingga kulit udang bertukar merah. (Kuah yang panas akan memasak udang tadi). 
  7. Sedia untuk dihidangkan.




Demikianlah Artikel Tentang TOMYAM UDANG

Sekian Resepi TOMYAM UDANG, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk bundo semua. baiklah, sekian postingan Resepi kali ini.

Bundo saat ini sedang membaca artikel TOMYAM UDANG dan artikel ini url permalinknya adalah http://ahliresepi.blogspot.com/2013/04/tomyam-udang.html Semoga artikel ini bisa bermanfaat.

0 Response to "TOMYAM UDANG"

Posting Komentar