ROTI CANAI

ROTI CANAI - Hallo bundo Ahli Resepi, Pada sharing Resepi kali ini yang berjudul ROTI CANAI, saya telah menyediakan Resepi lengkap dengan cara pembuatannya dari awal hingga akhir. mudah-mudahan isi postingan resepi yang saya tulis ini dapat bundo pahami. oke langsung saja, ini dia resepinya.

Nama : ROTI CANAI
Judul Resepi : ROTI CANAI

Baca juga resepi yang lain di bawah ini :


ROTI CANAI

ROTI CANAI
Bahan A:
1 kg tepung gandum
2 sudu makan marjerin
2 sudu makan susu pekat
1 biji telur

Bahan B:
1 1/2 hingga 2 cawan air
1 sudu makan garam

Cara-caranya:

  1. Satukan bahan-bahan A hingga betul-betul sebati.
  2. Campurkan air dengan garam dan kacau hingga garam hingga larut.
  3. Masukkan air garam sedikit demi sedikit sambil diuli hingga membentuk doh yang lembut dan licin.
  4. Bahagikan doh kepada bebola kecil dan bulat-bulatkan. Buat hingga habis.
  5. Lumurkan bebola dengan marjerin dan simpan dalam besen atau bekas bertutup, sekurang-kurangnya 2 jam.
  6. Sapukan dulang dengan minyak, tebar dan jadikan roti canai. Goreng hingga masak. 
  7. Nikmati dengan kuah kari/ kuah dal.


 Ini saya goreng separuh masak untuk dijadikan roti canai segera. Saya simpan dalam freezer.

 Ini roti empat segi.

Ini yang bulat... :)


Demikianlah Artikel Tentang ROTI CANAI

Sekian Resepi ROTI CANAI, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk bundo semua. baiklah, sekian postingan Resepi kali ini.

Bundo saat ini sedang membaca artikel ROTI CANAI dan artikel ini url permalinknya adalah http://ahliresepi.blogspot.com/2013/07/roti-canai.html Semoga artikel ini bisa bermanfaat.

0 Response to "ROTI CANAI"

Posting Komentar