SAMBAL DAGING

SAMBAL DAGING - Hallo bundo Ahli Resepi, Pada sharing Resepi kali ini yang berjudul SAMBAL DAGING, saya telah menyediakan Resepi lengkap dengan cara pembuatannya dari awal hingga akhir. mudah-mudahan isi postingan resepi yang saya tulis ini dapat bundo pahami. oke langsung saja, ini dia resepinya.

Nama : SAMBAL DAGING
Judul Resepi : SAMBAL DAGING

Baca juga resepi yang lain di bawah ini :


SAMBAL DAGING

SAMBAL DAGING
Bahan-Bahannya:
600 g daging - hiris nipis
5 sdm cili kering kisar
1 cawan air
Garam
Serbuk Perasa

Bahan Tumbuk:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
  3. Masukkan daging, kacau supaya daging bersalut dengan sambal. (Guna api sederhana besar). Selepas 2 atau 3 minit, daging akan mengeluarkan air.Masak hingga air daging kering.
  4. Masukkan secawan air. Kacau rata. Bila kuah mendidih, kecilkan api dan tutup periuk. Biarkan daging mereneh hingga kuahnya pekat dan daging empuk. (Jika daging masih kurang empuk, boleh ditambah secawan air lagi dan biarkan mereneh dgn api yang perlahan).
  5. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
  6. Tutup api dan hidangkan..





Demikianlah Artikel Tentang SAMBAL DAGING

Sekian Resepi SAMBAL DAGING, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk bundo semua. baiklah, sekian postingan Resepi kali ini.

Bundo saat ini sedang membaca artikel SAMBAL DAGING dan artikel ini url permalinknya adalah http://ahliresepi.blogspot.com/2014/10/sambal-daging.html Semoga artikel ini bisa bermanfaat.

0 Response to "SAMBAL DAGING"

Posting Komentar