KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG

KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG - Hallo bundo Ahli Resepi, Pada sharing Resepi kali ini yang berjudul KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG, saya telah menyediakan Resepi lengkap dengan cara pembuatannya dari awal hingga akhir. mudah-mudahan isi postingan resepi yang saya tulis ini dapat bundo pahami. oke langsung saja, ini dia resepinya.

Nama : KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG
Judul Resepi : KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG

Baca juga resepi yang lain di bawah ini :


KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG


KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG
Bahan-bahannya:
4 ekor ikan termenung/ikan kembung - dipotong dua (nak buat seekor2 pun boleh)
1 peket kecil serbuk kari ikan
1 sudu makan asam jawa
2 mangkuk taufu fa air
3/4  cawan santan pekat
3 pelepah daun kari
2 sudu teh halba campur
2 biji cili hijau - dibelah dua tapi jangan putus

Bahan Hiris:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 inci halia
Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan hiris, daun kari dan halba campur hingga kekuningan.
  2. Masukkan serbuk kari yang sudah dicampur dengan sedikit air dan cili hijau. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa dan santan pekat. Kacau rata.
  4. Masukkan ikan. Masak hingga mendidih.
  5. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
  6. Masak sebentar lagi sehingga ikan masak.
  7. Tutup api dan hidangkan.




Demikianlah Artikel Tentang KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG

Sekian Resepi KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk bundo semua. baiklah, sekian postingan Resepi kali ini.

Bundo saat ini sedang membaca artikel KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG dan artikel ini url permalinknya adalah https://ahliresepi.blogspot.com/2013/12/kari-ringkas-ikan-termenungikan-kembung.html Semoga artikel ini bisa bermanfaat.

Related Posts :

0 Response to "KARI RINGKAS IKAN TERMENUNG/IKAN KEMBUNG"

Posting Komentar