KUAH KARI MAMAK

KUAH KARI MAMAK - Hallo bundo Ahli Resepi, Pada sharing Resepi kali ini yang berjudul KUAH KARI MAMAK, saya telah menyediakan Resepi lengkap dengan cara pembuatannya dari awal hingga akhir. mudah-mudahan isi postingan resepi yang saya tulis ini dapat bundo pahami. oke langsung saja, ini dia resepinya.

Nama : KUAH KARI MAMAK
Judul Resepi : KUAH KARI MAMAK

Baca juga resepi yang lain di bawah ini :


KUAH KARI MAMAK

KUAH KARI MAMAK
Bahan-Bahannya:
4 sudu makan rempah kari daging FAIZA}
2 sudu makan rempah kari ikan FAIZA    } - dicampur dengan sedikit air hingga menjadi pes
1 sudu makan serbuk cili                           }

2 tangkai daun kari
2 kiub ayam ADABI
1 sudu makan asam jawa - dicampur dengan sedikit air hingga menjadi pes yang pekat
4 cawan air
Gula
Garam
3/4 cawan minyak

Bahan Tumbuk Lumat:
4 ulas bawang putih
4 biji bawang besar saiz sederhana
1 inci halia

Cara-Caranya:

  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
  2. Masukkan daun kari dan campuran pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan kiub ayam, air asam jawa, gula dan garam. Biarkan kuah terus mendidih dan pekat. 
  5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
*** Kuah kari mamak ini sedap dimakan bersama nasi dan ayam goreng mamak. 
       Selamat mencuba.





Demikianlah Artikel Tentang KUAH KARI MAMAK

Sekian Resepi KUAH KARI MAMAK, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk bundo semua. baiklah, sekian postingan Resepi kali ini.

Bundo saat ini sedang membaca artikel KUAH KARI MAMAK dan artikel ini url permalinknya adalah https://ahliresepi.blogspot.com/2016/02/kuah-kari-mamak.html Semoga artikel ini bisa bermanfaat.

0 Response to "KUAH KARI MAMAK"

Posting Komentar